Tuesday 15 June 2010

Keli Masak Lemak Cili Padi

Bahan2 :


1) Ikan keli 'fresh' - brp ekor ikut suka
2) Kunyit & garam utk goreng. Buh tepung sikit.
** Ikan keli kena goreng dlu. Klu x, hancur! Hati2 time m'goreng ikan keli sbb keli x mcm ikan2 lain. Sgt suka meletop2 & hati2 dgn percikan minyak.


Bahan utk kuah :


1) Cili padi - buh banyak / sikit depend bnyk mana ikan. Klu nk pedas buh lebih.
2) Bwg bsr
3) Bwg putih - seulas dua sudah
4) Kunyit hidup
5) Serai
(Semua bhn td blend sampai betol2 hancur. Nak + cili merah pon buleh).


6) Santan pekat & santan cair
7) Gula sikit
8) Garam
9) Serai
10) Daun kunyit



Cara2 :


Masukkan bhn2 yg dh dikisar dlm periuk. x yah buh minyak utk tumis sbb nak buh santan. Bia jgn sampai hangus. Pastu baru masukkan santan pekat. Masukkan daun kunyit & serai sebatang yg diketuk sj. Kacau .. Buh gula grm. Masukkan santan cair supaya kuah x likat sgt. Buh asam keping sikit klu suka nak masam2. Rasa kuah .. Ok k blm ok? Adjust sendiri rs ikut selera masing2. Agak2 dah berpuas ati dgn rs kuah td, masukkan ikan2 keli. Ratakan kuah sampai keli2 td terendam. Matikan api & sedia utk dihidang.

0 comments:

Post a Comment